Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Odborníci bijú na poplach: Putin buduje tajnú jadrovú základňu mimo Ruska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Odkedy Rusko napadlo Ukrajinu, Vladimir Putin a jeho propagandisti opakovane hrozili jadrovým útokom. Aktuálne zábery teraz ukazujú, že šéf Kremľa buduje tajnú jadrovú základňu mimo Ruska.

Od začiatku ukrajinskej vojny vo februári 2022 Vladimir Putin a jeho kremeľskí agitátori opakovane hovorili o jadrovej eskalácii. Neúnavne zdôrazňujú jadrovú prevahu Ruska a vyhrážajú sa Západu jadrovým úderom.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 810 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Teraz aktuálne zábery, ktoré má New York Times k dispozícii, ukazujú, že šéf Kremľa zrejme buduje tajnú jadrovú základňu. Nie však v Rusku, ale v susednom Bielorusku, neďaleko poľských hraníc (a teda územia NATO). Podľa New York Times sa predpokladá, že stavebné práce v malom bieloruskom mestečku Asipovičy sa začali už v roku 2023.

Takto chráni Putin tajnú jadrovú základňu

Z niekoľkých detailov, ktoré je možné vidieť na obrázkoch, je jasné, že Vladimir Putin chce na mieste skladovať jadrové zbrane.

  • Okolo areálu boli postavené tri rady plotov. Podľa bývalého zamestnanca Pentagonu Williama Moona ide o štandard, ktorý Rusko predtým používalo na skladovanie jadrových bômb.
  • Pri vstupe do areálu bola vybudovaná bezpečnostné stanovište. Zrejme zvláštny detail, ktorý na iných ruských základniach nenájdete.
  • Nakladacia rampa dostala novú strechu, ktorá ju chráni pred satelitnými snímkami.
  • Na mieste bol zriadený samostatný systém protivzdušnej obrany

 

Nebol to len bývalý zamestnanec Pentagonu William Moon, koho znepokojil vývoj v Bielorusku. Na poplach bijú aj ďalší odborníci. Neďaleko novej jadrovej základne sú uskladnené bieloruské rakety Iskander, ktoré by mohli byť v prípade núdze vybavené jadrovými bombami. Je zrejmé, že Vladimir Putin chce novou jadrovou základňou posilniť jadrové odstrašenie proti Západu.

Dôležité vedieť: Podľa „Statista.de“ (od januára 2023) má Rusko 4 489 jadrových hlavíc. Dosť na niekoľkonásobné zničenie sveta. Pre porovnanie: USA majú druhý najväčší jadrový arzenál na svete s 3 708 aktívnymi hlavicami.

Viac o téme: RuskoBieloruskoJadrová základňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu